2024. április 18. Csütörtök
Napnyugta: 19:38
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A következő öt évküldetésében
A következő öt évküldetésében PDF Nyomtatás E-mail

A Plenáris Unióbizottság tervkészítő ülése

pub_img_0715A Magyar Unió Végrehajtó Bizottsága (Unióbizottság) szokásos év végi ülését tartotta december 5–7. között Mátraházán. Immár sok éves hagyomány, hogy ilyenkor meghívjuk az egyházterületek bizottságait, valamint a egyház intézményvezetőit és osztályvezetőit is erre az alkalomra.

A hétvége célja volt, hogy az egyház szolgálatának lehetőségeiről és kihívásairól tanácskozzunk és meghatározzuk a Magyar Unió következő öt évének stratégiai céljait. Az előkészítő munkálatok már hónapokkal korábban elkezdődtek, amikor az Unióbizottság tagjai megismerhették a Generál Konferencia célkitűzéseit. Az intézményvezetők és osztályvezetők előre megkapták a feladatot, hogy tekintsék át a felelősségi területüket, határozzanak meg célokat, hangsúlyos területeket a szolgálatukon belül, fogalmazzák meg, milyennek szeretnék látni az általuk vezetett területet. A lelkészeket is bevontuk a feladatba: egyrészt egy SWOT analízis keretében megfogalmazták, hogyan látják az egyház jelenlegi helyzetét, milyen erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és veszélyeket látnak az egyház életében.

pub_img_0701A következő lépcsőfok a stratégia megfogalmazása volt, melynél szintén figyelembe vettük a lelkészek véleményét. Az osztályok, intézmények pedig leírták, milyen konkrét cselekvési terveket szeretnének végrehajtani a következő években.

A Plenáris Unióbizottság ülése ezen dokumentumok véglegesítésén dolgozott és határozataival elfogadta a Magyar Unió stratégiai terveit a 2015–2020 közötti időszakra.

Néhány gondolat a tervből

Módszerek: A Biblia és a Szentlélek vezetésével küldetésünket a krisztusi élet, kommunikáció, tanítványság, tanítás, gyógyítás és szolgálat segítségével töltjük be.

pub_img_0707Azonosságunk. A Hetednapi Adventista Egyház úgy látja önmagát, mint a bibliai próféciák végidei maradék egyháza. Az egyház tagjai akár egyénileg, akár közösségileg Isten országa követeiként és Jézus Krisztus közeli visszajövetelének hirdetőiként értelmezik önmagukat. Isten munkatársaiként Isten küldetésében járnak, hogy a világ megszabaduljon a bűn hatalmától és jelenlététől, amely a Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelem része, egy újjáteremtett föld valóságában.

Ennélfogva az egyház aktív tagjainak életét minden tekintetben az a meggyőződés hatja át, hogy a bibliai próféciák által leírt végidő és Jézus Krisztus visszajövetele közel van. A hetednapi adventistákat Isten arra hívta el, hogy ebben a világban keresztény életük minden cselekedete „Jézus nevében” és Isten országa érdekében történjen.


Megfogalmaztuk a legfontosabb kihívásokat is, amelyek feladatot adnak a következő években:

    ➢    Adventista oktatás hiányosságai.

    ➢    A tagság jelentős része nem vett részt adventista oktatásban semmilyen szinten.

    ➢    Az adventista oktatás nem elérhető az ország jelentős részén, nincsen középfokú oktatási intézmény.

    ➢    Nincsen adventista kollégiumi élet.

    ➢    Felsőoktatásban résztvevő adventista fiatalok részére nincsen átfogó közösség.

    ➢    Alacsony megtartási képesség.

    ➢    Új tagok nagy százalékban elhagyják az egyházat.

    ➢    Fiataljaink jelentős része nem lesz aktív tagja az egyháznak.

    ➢    Adventista azonosságtudat csökkenése, torzulása.

    ➢    Szekuláris gondolkodás az egyházon belül.

    ➢    Személyes bizonyságtevés hiánya.

    ➢    Tévtanítások, szélsőséges nézetek beszűrődése.

    ➢    EGW szolgálatába vetett hit csökkenése.

    ➢    Elkötelezettség, áldozatkészség és aktivitás arányának csökkenése.

    ➢    Történelmi gyökerek ismeretének hiánya.

    ➢    Anyagi hűség, sáfárság alacsony szintje.

    ➢    Működési, fejlődési nehézségekkel küszködő gyülekezetek magas aránya (infrastruktúra és/vagy személyi, létszámbeli, lelkületbeli okok miatt).

    ➢    Migrációs kérdések jelenléte az egyházban.

    ➢    Szociális gondoskodás szélesebb körben elérhetővé tétele helyi szinteken/régiónként.

    ➢    Lelkészi, egyházi szolgálat tekintélyének csökkenése.

    ➢    Alacsony társadalmi ismertség, elfogadottság, súly.

    ➢    Egyes társadalmi rétegek, korosztályok nehéz elérése.

    ➢    Kevés keresztség.

    ➢    El nem ért területek, nagyvárosok.

    ➢    Határon túli magyarság.

    ➢    Alacsony médiajelenlét az evangélium hirdetése érdekében.

    ➢    Modern technológiák használatának alacsony szintje.

    ➢    Források, eszközök nem hatékony felhasználása.

    ➢    Strukturális  hiányosságok, diszfunkciók.

    ➢    Osztályok, intézmények szolgálatának hatékonyabbá tétele.


A cselekvési terveket a már jól ismert hármas célkitűzés köré csoportosítottuk:

    ◆    Nyújtsd ki kezed Isten felé – IMÁDAT

    ◆    Nyújtsd ki kezed testvéred felé – KÖZÖSSÉG

    ◆    Nyújtsd ki kezed embertársad felé – MISSZIÓ


A hétvége nemcsak bizottsági ülésként, döntéshozó alkalomként telt, hanem nagyszerű alkalom volt arra is, hogy mi magunk is átéljük ezt a hármas küldetésünket, hiszen péntek este, szombaton közösen imádtuk Istent. A közös étkezések, az esti beszélgetések, a déli szünetekben a „fitt szekció” (gyaloglás) gondoskodott, hogy átéljük a közösség erejét. Az a tény pedig, hogy a hétvégét a Református Egyház üdülőjében, Mátraházán töltöttük, jelenlétünkkel, Istent dicsőítő énekeinkkel bizonyságot tehettünk hitünkről, a missziós lehetőséget biztosította.

Színfoltja volt a hétvégének, hogy az ASI európai szervezetének elnöke volt a vendégünk, akit felkértünk az igehirdetés szolgálatára. Testvérünk tartott egy beszámolót is az ASI működéséről – arról, hogyan végzi az egyházat támogató szolgálatként tevékenységét –, valamint a 2015. augusztusban tartandó ASI Európai Kongresszus előkészületeiről, amelynek Budapest ad helyszínt.

Sokak által várt napirendi pont volt a KERAK-kal folytatott tárgyalásokról szóló beszámoló. A szombat este tartott kötetlen fórumon éjfélig beszélgettünk a kérdésről, de másnap egy dokumentum első olvasatban történő ismertetésére is sor került: Hetek óta dolgozik a Magyar Unió vezetése a KERAK vezetésével egy közös nyilatkozaton, amelyet a terhes múlt lezárásaként szeretnénk közösen elfogadni. Ez a dokumentum a múlt és jelen bocsánatkéréseit, a jelenlegi helyzet értékelését és a jövő lehetőségeit tartalmazza mindkét fél tagságát megszólítva. (Reményeink szerint hamarosan tudjuk közölni a pontos és véglegesen elfogadott szöveget is.)

A Plenáris Unióbizottság fontos döntése volt továbbá, hogy meghatározta azokat a kritériumokat, amelyeknek egy szervezetnek (alapítványok, egyesületek, szolgálatok) meg kell felelnie ahhoz, hogy támogató szolgálatként tudják végezni szolgálatukat az egyház misszióját támogatva, erősítve.

A hétvégén elfogadásra került a Magyar Unió 2015. évi költségvetése is amely alapján az egyház, az intézmények, osztályok tudják végezni szolgálatukat.

A rendkívül szoros napirendet testvéri lelkületben, imádságos légkörben, Isten  Lelkének jelenlétét tapasztalva tárgyaltuk meg.

Hisszük, hogy munkánkat csak akkor tekinthetjük elvégezettnek, ha a határozatok nem csupán számmal ellátott dokumentumok maradnak, hanem Isten Lelkének segítségével, Isten erejével, vezetésével és áldásával végrehajtjuk azokat.

 

Ócsai Tamás
unióelnök

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista