2024. április 23. Kedd
Napnyugta: 19:45
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Költői est Székesfehérváron
Költői est Székesfehérváron PDF Nyomtatás E-mail

koltoi_est_szekesfehervaron_dsc_0055Párszavas kedves köszöntővel indult Szegedi Kovács György költői estje 2015. január 20-án a Vörösmarty Teremben Székesfehérváron, amelyet Bobory Zoltán a Vörösmarty Társaság elnöke mondott el. Az asztalon kilenc verseskötet sorakozott, a költő eddigi munkásságának nyomaként. Az eseményen részvevő Tóka Szabolcs orgonaművész halk szóval megjegyezte: „Mint Beethoven életműve a kilenc szimfóniával.”

koltoi_est_szekesfehervaron_dsc_0058 A költői est apropóját Gyuri kilencedik, Enyhítő körülmények című kötete adta. Román Károly irodalomtörténész, a drága tanár úr méltatta a költő munkásságát, különös tekintettel a tartalmilag, formailag nagyon kiforrott utolsó kötetre. Három pontban foglalta össze véleményét Szegedi Kovács György költészetéről: 1) Mindnyájan tudjuk, érezzük, hogy korunk legnagyobb problémája az erkölcsi nihilizmus. 2) Szigeti Lajos Sándor: Evangélium és esztétika c. művét idézte. A néhai egyetemi tanár, a MTA egykori tagja többek között ezt írta: „Nietzsche óta az európai ember azzal kísérletezik, hogyan tudná önmagát megváltani” – azaz Isten nélkül eljutni a szellemi emberig, a teljességig. 3) Szegedi Kovács György ebből a világtébolyból azt ismerte fel, hogy az emberi sors Isten nélkül, a Golgota nélkül ÉRTELMEZHETETLEN.

Az est színfoltja volt Cserta Gábor éneke és muzsikája, aki mai költők verseire is ír zenét. Gyuri „Locsolóvers”-ére írta egyik nagyszerű dalát, amelyet elénekelt és gitárral kísért a közönség nagy figyelme közepette.

A költő verseit dr. Makkos Norbert és Makkos Anna Ráhel mondta el értően, átélten, amit a jelenlevő irodalomértő és -kedvelő közönség a lelkében örömmel vihetett magával.

 

E. Kökényes Zsuzsa

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista