2024. április 27. Péntek
Napnyugta: 19:50
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hitoktatói támogatás
Hitoktatói támogatás PDF Nyomtatás E-mail

Remélem, mire ezt a levelet elolvassátok, már mindannyian - a gyermekeitekkel együtt - kezetekben tarthattátok a megújult Mosolyt, mint a gyermekszolgálatok új koncepciójának egy fontos elemét. Ez azonban csak egyike azoknak a lépéseknek, amelyeket azért teszünk, hogy minden gyermek, aki adventista gyülekezetbe jár, személyes barátságot kössön Jézussal. A következő lépésben szeretnénk gyermekeink bibliatudását elmélyíteni, illetve az adventista identitásukat erősíteni. Ehhez egy nagyszerű eszközt szeretnénk minden gyermekhez ingyen eljuttatni, a gyermek és ifjúsági szombatiskolákat. Így a gyülekezetekben egységesen ugyanazt a szombatiskolát tanulhatják, és a felnőttekhez hasonlóan, ha elmennek vendégségbe egy másik gyülekezetbe, ott is ugyanaz a tanulmányfüzet lesz, ugyanannál a leckénél tartanak, tehát gond nélkül becsatlakozhatnak a csoport munkájába.

Levelünkben szeretnénk tájékoztatni benneteket arról, hogy mindezt milyen anyagi forrásokból tudjuk megvalósítani. 

Mint tudjátok, az egyházterületi titkárok rendszeresen bekérték a lelkészektől a gyülekezeti (nem iskolai!) hitoktatásra járó gyerekek adatait, és ezek alapján minden gyülekezet, amelyben gyermekszolgálatok folynak, kapott egy meghatározott összegű pénzkeretet, amelyet számla ellenében elkölthetett. 

Hogy minden adventista gyermek részesülhessen az egyház által biztosított hiterősítő eszközökben, és mindannyian hasonló tanítványsági útvonalat járhassanak végig, a jövőben módosul ennek az összegnek a felhasználása. Az új koncepció szerint a gyülekezetek továbbra is kapnának szabad rendelkezésű pénzösszeget, de az összkeret nagyobb részét a bevezetőben jelzett célra használjuk fel, gondosan ügyelve arra, hogy a pénz felhasználásának helyi szinten minden adventista gyülekezetbe járó gyermek haszonélvezője lehessen.

A keretösszeg 80%-át arra költjük, hogy minden gyermek ingyenesen megkaphassa a kívül-belül teljesen megújult Mosolyt, valamint az életkorának megfelelő Grace Link szombatiskolai tanulmányt, amely a Generál Konferencia hivatalos gyermek-szombatiskolája (ez az, amit sokan "Erdélyi szombatiskola" néven ismernek). Az erdélyi kiadóval karöltve azon dolgozunk, hogy a szombatiskolák szöveggondozása Magyarországon történjen, a leckék nyelvezete az anyaországban beszélt magyar nyelvet tükrözze. Ennek első eredménye, hogy a tanítói mellékletek már Magyarországon stilizált szöveggel kerülnek kiadásra (ennek költségei is a már említett keretből kerülnek kifizetésre). A gyermekek által használt tanulmányfüzetekben a változás a harmadik negyedévtől lesz érezhető, illetve ettől az időponttól fogja minden gyermek szintén ingyen, "alanyi jogon" megkapni a leckét.

A keretösszeg 20%-át továbbra is a gyülekezetek használják fel, ám nem a megszokott módon, hanem pályázati formában. Ez azt jelenti, hogy a gyülekezeteknek pályázatot kell benyújtani a kért összeg és az összeg felhasználási céljának pontos megjelölésével. A pályázati űrlap a mellékletben megtalálható, de letölthető egyházunk honlapjáról is. A pályázatok elbírálásánál a végső szót az Unióbizottság mondja ki. A keretösszeget a pályázó gyülekezetek között osztjuk szét. A pályázatok beérkezési határideje 2015. április 20. A pályázatokat a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címre, vagy postai úton Mihalec Dóra, 6762 Sándorfalva, Zrínyi u. 10. címre várjuk.

pdf Pályázai űrlap (73.95 Kb)

A következő, a gyermekek hitoktatását szolgáló dolgok vásárlására, lebonyolítására adható be pályázat:

  • Papír és írószerek
  • Keresztény gyermekkönyvek, CD, DVD (Ha az Adventkiadónál is megtalálható, akkor onnan rendelve.)
  • Helyi szervezésű, nyári szünidei bibliatábor költségeire
  • Az országos Szünidei Bibliatáboron való részvétel (csak gyermekek részére)
  • Tanítók számára kézikönyvek, segédanyagok
  • Egyéb, a gyermekek hitoktatását szolgáló kreatív tevékenység

Amire a keret ezentúl NEM használható:

  • Tárgyi berendezések (asztal, szék, szőnyeg, függöny, szekrény, stb.)
  • Élelmiszer
  • Kozmetikumok
  • Kirándulási költségek
  • Elektronikai berendezések 

Mindezeket a kiadásokat továbbra is a gyülekezetnek kell megelőlegeznie, és utólag, számlával lehet elszámolni az Unió (2119 Pécel, Ráday u. 12.) felé.

Az unióbizottság a fent leírtakat a UB XVI/100. határozatszám alatt tette hivatalossá. A határozat szövege: "Az Unióbizottság módosítja korábbi UB XV/729. határozatát, és támogatja, hogy a 2015. évi hittantámogatás 80%-a a következő kiadványok és célok finanszírozását szolgálja: Mosoly gyermekmagazin, GraceLink bibliatanulmány, SZBT, középiskolások hittantábora és hitoktatók képzése. A megmaradt 20% pedig továbbra is szolgálja a helyi gyülekezetek hittanoktatását, pályázati rendszerben elosztva, szükségletek szerint."

A Szünidei Bibliatáborra, a középiskolások hittantáborára illetve a hitoktatók képzésére vonatkozó támogatás csak a tábor lebonyolításához szükséges költségeket foglalja magába. Mint az elmúlt években, a résztvevők az idén is is fizetik a saját részüket.

Ha bármi kérdésetek volna, nyugodtan keressetek meg bennünket, szívesen válaszolunk. Értetek, veletek szolgálunk, a gyermekeitekért dolgozunk!

Szolgálatotokra és személyes életetekre sok áldást kívánunk!

Testvéri üdvözlettel,

 

Ócsai Tamás                  Mihalec Dóra                                             Csizmadia Róbert 

Unió elnök                    Gyermekszolgálatok vezetője                     Ifjúsági koordinátor 
 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista