2024. április 29. Vasárnap
Napnyugta: 19:52
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow 20 éves az Országos Dohányfüstmentes Egyesület
20 éves az Országos Dohányfüstmentes Egyesület PDF Nyomtatás E-mail

Az egyesületet, amely az egészségvédő szervezetek úttörőinek egyike volt, 1987-ben alapította Illyésné Gyenizse Erzsébet, az ODE első főtitkára.

Alapszabályában a következő elv fogalmazódott meg: a dohányzás visszaszorításának törvényekkel és jogszabályokkal történő elősegítése, különös tekintettel a nemdohányzók érdekeinek védelmére.

Az ODE gigászi küzdelmet folytatott, hogy megszülethessen a parlament által jóváhagyott törvényrendelet, amely 1999-ben a 42-es számú törvény kiadásával valósult meg.

Az ODE saját programjaként fogadta el a Hetednapi Adventista Egyház amerikai egészségnevelői által kidolgozott „Lélegezz szabadon!" elnevezésű programot, mely csoportterápiás módszer segítségével több ezer dohányzót sikerült leszoktatniuk káros szenvedélyükről. A többi hasonló programmal szemben ennek a programnak az előnye az, hogy a kurzusok vezetői a dohányosokkal személyes kapcsolatban vannak, sőt negyedévente, félévente és akár évente is összehívják őket, hogy beszámolhassanak küzdelmeikről, tapasztalataikról, s ha kell, segítséget kapjanak.

Az egyesület az elsők között fordította a társadalom figyelmét az ifjúság felé, hangsúlyozva a rászokás megelőzésének fontosságát. Ennek keretében évente végez prevenciós munkát az iskolákban, nevelőotthonokban, és rajzpályázatokat hirdet gyermekek részére, amelynek munkáiból kiállításokat szervez.

Az ODE évente kétszer, tavasszal és ősszel a világnap és a nemzeti dohányzáselleni nap alkalmából, megrendezi tudományos értekezleteit, amelyeket minden esetben egy-egy miniszter, államtitkár vagy minisztériumi főosztályvezető nyit meg. Az egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a Társadalmi Unióval, a Magyar Rákellenes Ligával.

 

Szigeti László
ODE főtitkár

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista