2024. július 22. Hétfő
Napnyugta: 20:30
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Az Adventista Teológiai Főiskola a csatlakozó lelkipásztorok továbbképzéséről
Az Adventista Teológiai Főiskola a csatlakozó lelkipásztorok továbbképzéséről PDF Nyomtatás E-mail

rainder20bruinsma20tovc3a1bbkc3a9pzc3a9sReinder Bruinsma, nyugalmazott teológiai tanár és egyházi adminisztrátor vezetésével tartotta meg az Adventista Teológiai Főiskola a második konzultációt azoknak a lelkészeknek, akik a közelmúltban csatlakoztak a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójához. Az első konzultáció Balatonlellén volt szeptemberben, ahol Szilvási József testvér „Együttműködés, koordináció, konszenzuskeresés; Ki kormányozza az egyházat?” című anyagát vettük át a teljes lelkészkar jelenlétében. A második konzultáció témája az egyházról szóló hetednapi adventista tanítás volt, amihez lefordítottuk Reinder Bruinsma testvér „Krisztus teste, Bibliai tanítás az egyházról” című könyvét.

atf20lelkeszkepzes20-20pecel20120alloBruinsma testvér tíz előadásban mutatta be a témát, és szólt arról, hogy milyen bibliai adatok állnak rendelkezésünkre Isten népéről és az egyházról az Ó- és az Újszövetségben. Milyen bibliai szimbólumok szólnak az egyházról, és mi azok jelentősége? Mit jelent az, hogy az egyház egy, szent, egyetemes és apostoli? Milyen szolgálatok vannak az egyházban? Hogyan kapcsolódik egymáshoz az egyetemes papság és a felszentelt lelkészi szolgálat? Mi az egyház küldetése, és milyen jövő vár az egyházra? Vajon el fog tűnni a történelem színpadáról, vagy éppen ellenkezőleg, megdicsőült formában hazatér Urához?

Reinder Bruinsma testvér a reggeli áhítatok keretében szólt a keresztény hit és az emberi kapcsolatok bonyolult kérdéseiről, kiemelve, hogy a Szentháromság Istene a kapcsolatok és a közösség Istene, ezért a keresztény hit egyik legfőbb ismérve a közösség: „arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” (Jn 13:35). Mit jelent ez a szeretet, hogyan érinti a gyülekezeteken belül tapasztalható faji, nemzetiségi és generációs kérdéseket, és mit jelent más keresztényekkel, illetve a nem keresztényekkel való kapcsolatainkban? Nem kerülhetjük meg ezt a kérdést, mert a mai emberek először kapcsolatra vágynak, és csak akkor kezdenek érdeklődni tantételeink iránt, ha már befogadtuk őket. Mindez nem érinti üzenetünket, de jelentősen megváltoztatja az üzenet közvetítésének módját – hangoztatta Reinder Bruinsma testvér.

Mivel úgy döntöttünk, hogy amikor a képzést külföldi előadó tartja, a gyülekezeti szolgálatokra is lehetőséget adunk, Reinder Bruinsma testvér pénteken este Óbudán szolgált, és arról beszélt, hogy az emberek csak akkor hallgatnak meg bennünket, ha hiteles adventista keresztények vagyunk. A képmutatás azonban elszigetel bennünket, és hasznavehetetlenné tesz a misszióban. Szombaton három igehirdetést tartott testvérünk a zsúfolásig megtelt nyíregyházi gyülekezetben, ahol szintén a közösség és a rendezett kapcsolatok szerepéről szólt.

A képzés anyagát „Adventista Akadémia” címmel egy könyvsorozatban szeretné megjelentetni az Adventista Teológiai Főiskola, amihez – az Úr különös gondviselése folytán – már kaptunk egy bizonyos támogatást azzal, hogy valaki felajánlott egy lakóházat az intézménynek, aminek értékesítéséből ki tudjuk adni az első köteteket. Várjuk azonban mindazoknak a testvéreknek a lelki és anyagi támogatását, akik szívesen segítenék az Adventista Teológiai Főiskolát abban, hogy egy szép könyvsorozatban tegye közzé a képzés anyagát.

Folyamatosan dolgozunk a 2016-os képzések anyagán, ami olyan témákat érint, mint a krisztológia és az üdvösségről szóló tanítás. Ezt a témát Szallós-Farkas Zoltán testvér tanítja majd, akinek tankönyvét most fordítjuk román nyelvből. Szó lesz a bibliai próféciák magyarázatáról, az adventista egyház történetéről Tonhaizer Tibor előadásában, valamint az evangelizáció huszonegyedik századi módszereiről, amit Kovács-Bíró János testvér fog tanítani.

Szeretettel kérünk benneteket, hogy imáitokkal és adományaitokkal is segítsétek az Adventista Teológiai Főiskola munkáját.

(Szif)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista