2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Beszámoló „a menekültek/migránsok megsegítése” programról
Beszámoló „a menekültek/migránsok megsegítése” programról PDF Nyomtatás E-mail

civilekkelAz ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány támogatói, önkéntesei és munkatársai Budapesten, Debrecenben, Hegyeshalmon és Dobován (Szlovén-Horvát határ) segítettek és segítenek a krízishelyzetben lévő embertömegeknek az elmúlt hónapokban, tartózkodva mindenféle politikai ítélkezéstől vagy véleménynyilvánítástól. A krisztusi példaadás nyomán, önzetlen szeretetből.

A súlyos krízishelyzet kialakulása után a Magyar Unió vezetése az ADRA-val közösen, körlevélben kereste meg a gyülekezeteket, melyben adománygyűjtést kezdtünk, és közös, önkéntes munkára hívtuk a testvéreket. A segélyezést augusztus végén kezdtük Budapesten és Debrecenben. Itt Sitkei Zoltán testvérünk koordinálta a munkát, tapasztalataikról az alábbi helyzetjelentést adta szeptember közepén: „Debrecenben már három hete együtt dolgozunk a Migration Aid önkénteseivel a menekültekért. Általában naponta 18 és 24 óra között van jelen az önkéntes csapat a debreceni vasútállomáson, de szükség esetén más időszakokban is. A menekültek országon belüli mozgásáról egy civil fórumon keresztül kapunk híreket, ami leginkább tájékoztató jellegű, de így mégis nagyjából tudjuk, mikor mennyi önkéntesre, vízre és élelemre van szükség. A Fazekas Mihály utcai gyülekezetből, és a Munkácsy utcai gyülekezetből alkotjuk az ADRA csapatát, ebből egy fő az elsősegélynyújtásban is tevékenykedik. Naponta átlagosan 100 és 200 között van az ellátott menekültek száma. Ez van, amikor 400 fölött van, olykor 100 alatt. A vasútállomáson a menekültek mozgása folyamatos, nem alakult ki a Keleti pályaudvarihoz hasonló, tranzitzónaszerű helyzet… Segítségeteket és imáitokat továbbra is kérjük!”

adrc3a1s5Budapesten augusztus végétől a Keleti pályaudvarnál kezdődött meg a segélyezés Rajki Ilona testvérnőnk szervezésében. A Presbiter Fórumon keresztül számos testvér nyújtott azonnali támogatást. A felmerülő szükségleteknek megfelelően szendvics- és élelmiszercsomagok készítését és kiosztásának szolgálatát végezte az Újpesti és a Káposztásmegyeri Gyülekezet. Ebbe a szeretetmunkába kapcsolódott be az ADRA. Hetente két alkalommal 20–25 fő kb. 1300 szendvicset készített és osztott ki átlagosan.

Szeptember 20-ától Hegyeshalmon volt szükség a segítségünkre, hiszen a röszkei határzár átrendezte a néptömegek vándorlási útvonalát. Itt is sok ADRA önkéntes dolgozott fáradtságot nem ismerve, és számos gyülekezettel összefogva szervezte az elesettek támogatását, a szendvicsek készítését, és a szükséges segélyáru kiosztását. Hálásan köszönjük az Édenvölgye, Kistarcsa, Gödöllő, Isaszeg, Gyömrő, Kecskemét, Győr, Nemesvámos, Óbuda és az Őrjárat utcai gyülekezetek áldozatos szolgálatát! A péceli unióközpont dolgozói is vállaltak szendvicskészítést, melyek még azokon a napokon kiosztásra kerültek a rászorulók között. Az ADRA együttműködött a határon tevékenykedő Vöröskereszttel és a „Segítsünk együtt a menekülteknek!” elnevezésű civil kezdeményezéssel. Ez utóbbi szervezet jelenleg is az ADRA stratégiai partnere.

fatima27s20familyHegyeshalmon október 17-ig dolgoztunk, összesen kb. 30 000 szendvicset és ugyanennyi palack ásványvizet osztottunk ki a menekülteknek. Ez utóbbi a Mizse Kft. adománya volt. A folyamatosan változó helyzetben jelenleg Dobován (a Szlovén- Horváth határnál) vagyunk jelen a támogatás számos formájával. Itt a szlovén ADRÁ-val is együttműködünk. Önkénteseink lelkes beszámolóiból tudjuk, hogy mennyire fontos segítenünk a bajban és fájdalmak közepette élőknek! „Mi ott voltunk a helyszínen, és átértékelődött bennünk minden korábbi felfogásunk vagy esetleges előítéletünk! Videókat és hangfelvételt készítettünk azokról a megélt percekről, amikor rendőrök és katonák között néhány »korty szeretetet«, egy részvétteljes mosolyt nyújthattunk azoknak, akik hetek óta nem aludtak ágyban, nem fürödtek, éhesek és szeretetre vágynak. Ezen a helyszínen is tartós élelemmel, és mintegy 3000 palack vízzel segítettünk, továbbá teát főztünk és osztottuk.”

tc3b6megA felsorolt helyszínen ezeken kívül még meleg ruhát, cipőt, takarót, polifoam-ot, tisztasági csomagot tudtunk adni. Hálásan köszönjük minden testvérünk önzetlen adományát, hiszen ők tették lehetővé segélyezési programunk megvalósítását!

Az ADRA International 15 000 USD értékben azonnali támogatást nyújtott, melynek segítségével szervezett keretek között szolgálhatunk. A Szlovák és a Cseh ADRA önkéntesei is eljöttek velünk a helyszínekre. Köszönetünket fejezzük ki azoknak a testvéreknek és lelkészeknek is, akik éjjel-nappal készen álltak segíteni: akár pakolni, akár cipelni kellett, akár szendvicset készíteni, akár utazni, akár hosszú órákon keresztül a hidegben várni az újabb menekülteket. Továbbra is kérjük és hálásan köszönjük a sok imát is, amit az ADRA és a gyülekezetek közös szolgálatáért mondanak el a testvérek!

Simon Attila
önkéntes koordinátor

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista