2024. július 25. Csütörtök
Napnyugta: 20:27
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A TET Rendkívüli Egyházterületi Konferenciájának Elnökségi beszámolói
A TET Rendkívüli Egyházterületi Konferenciájának Elnökségi beszámolói PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Részlet a kincstárnoki beszámolóból

„Áldást parancsol melléd az Úr a te csűreidben és mindenben, amire ráteszed kezedet; és megáld téged azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ád néked” (5Móz 28:8). Csodálatos a mi Istenünk, aki a mi gyengeségünk, bűnösségünk ellenére is velünk van, és törődik velünk. Újra és újra megáldja földi művét. Így történt ez az elmúlt másfél évben is, 2014–2015. szeptemberig is.

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre” (2Kor 9:8). Ezt akkor mondja, amikor a jó kedvű adakozókról beszél. Hálásak vagyunk Istennek a jó kedvű adakozó testvérekért. Hálás vagyok a lelkészekért, akik segítették a gyülekezeti pénztárosok szolgálatát. Köszönöm a gyülekezet pénztárosainak a kitartó, hónapról hónapra való önkéntes szolgálatot. Köszönöm közvetlen munkatársaimnak az odaadó, becsületes munkát: Perczéné Egri Gabriellának, aki visszatért a gyedről és kifizető pénztárosként és irodavezetőként, Moravszki Mariannak, aki 2014 nyaráig könyvelőként végezte szolgálatát, valamint Tóth Annának, aki 2014 nyarától végzi az új könyvelési rendszerben való könyvelést részmunkaidőben (ő a DET és az unió könyvelője is). Köszönet az Egyházterületi Bizottság, az elnökség tagjainak, az unió és a Dunamelléki Egyházterület kincstárnokainak a segítőkész együttműködésért.

Hálásak vagyunk a hűséges testvérek tizedben való hűségéért, az adományokban való áldozatkészségéért. Ugyanakkor imacélunk az, hogy a hűségesek tábora tovább növekedjen.

Tized

A Tiszavidéki Egyházterület tizedbevétele 2014. évben 175 859 232 Ft volt, ez 1,2%-kal magasabb, mint az előző évben. 2015 szeptemberében 141 266 956 Ft, ez csupán 11% emelkedés az előző év szeptemberéhez képest. 2013-ban 173 805 063 Ft volt, ami 6,3%-os emelkedésnek számít.

Tizedszázalékok és nettó tized

Az egyházterület tizedbevételéből százalékban meghatározott összeget juttat a felsőbb egyházi szerveknek, a divíziónak és az uniónak. Ami ezután marad az egyházterületnél, azt nevezzük nettó tizednek, ebből tud az egyházterület gazdálkodni.

A divíziónak juttatandó tizedszázalék 7%, a Newboldi iskolának 1%. Az uniónak a tizedbevételünkből 2014-ben 21%-ot fizettük, 2015-ben 22%-ot. Ez az unió működési költségeinek fedezésén kívül az osztálymunka költségeit és a nyugdíjas lelkészek nyugdíj-kiegészítését is szolgálja. Az évenkénti összegek tekintetében 2014-ben 51 millió Ft tizedet utaltunk tovább, így a nettó tizedbevétel 2014-ben 124 828 155 Ft volt.

Misszióra fordított összegek

Mivel a lelkészi szolgálat biztosítása mellett elsődleges feladatunknak tekintjük a missziót, ezért minden évben Gyülekezeti Missziós (GYM) Pályázatot írunk ki. Így tudunk támogatást nyújtani a gyülekezetek helyi erőforrásából, önrésszel megvalósuló missziós tevékenységeihez.

2015-ben a Nagyvárosi evangelizációt 2,4 millió Ft-tal támogattuk.

A kiemelt, öt évig tartó Divíziós Globál Missziós támogatásból valósulnak meg az új gyülekezetalapítások. A Magyar Unió ebben vállal önrészt és természetesen az egyházterület is.

Támogattuk az „Új esély” című mozifilm magyar nyelvű szinkronizálását.

Meg kell említenünk még azokat a missziós projekteket, amelyek egyházterületünkön folytak, de nem tudjuk pénzben meghatározni a ráfordított támogatásokat. Egyik ilyen projekt a missziós célú „ReményPont Közösségi Iroda”, ami jelentős pénzadomány és felajánlás által valósulhatott meg Debrecen szívében.     

Ezenkívül, több alkalommal kaptunk könyvadományt missziós célra. Ifjúsági evangelizációs programok, a Találkozás Jézussal tábor megvalósulását támogatták testvéreink. Isten áldja meg az adakozókat!

Működő tőke és likviditás

Az adventista világegyház pénzügyi szabályai ránk nézve is kötelezőek, ezek betartását évről évre ellenőrzik a Generálkonferencia könyvvizsgálói. Az ellenőrzés során nemcsak az ügyvitelt ellenőrzik, hanem megvizsgálják az egyházterület pénzügyi „egészségi” állapotát is. Ez a kimutatás a Pénzügyi mérleg.

A) Működő tőke – A működő tőke a rövidlejáratú kötelezettségekkel csökkentett, a működéshez kapcsolódó forgóeszközöket jelenti.

B) Likviditás – A likviditási mutató azt jelzi, hogy az egyházterület mennyiben képes eleget tenni rövid lejáratú kötelezettségeinek a rendelkezésére álló forgóeszközök felhasználásával.

Istennek vagyunk hálásak, hogy javulhatott az egyházterület gazdálkodása, és a korábbi évek pénzügyi hátrányát egy jobb gazdálkodással, 2009-ben sikerült szépen leküzdeni, így a Generálkonferencia Könyvvizsgálói jelentése szerint a működő tőke szintje 2014-ben 224%, 2015. szeptemberre pedig 202%-os lett. Ami azért is figyelemre méltó, mert a korábbi években nem érte el a javasolt 100%-os szintet sem. A likviditás 2014-ben 258%, 2015. szeptemberben 245%-os lett.

TET 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista