2024. június 14. Péntek
Napnyugta: 20:43
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow A közösségi ebéd megszervezése
A közösségi ebéd megszervezése PDF Nyomtatás E-mail

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsának állásfoglalása


Miért jó, ha közös ebédet szervezünk?

A közös étkezés jó lehetőséget ad a gyülekezeti tagok számára, hogy egymással megosszák ötleteiket az egészséges ételek elkészítése terén, erősítsék a baráti kapcsolatokat, és dicsőítsék Istent a jóságáért. Már Izráel népe is ösz-szegyűlt abban az időben, hogy ünnepeljen, és hogy a közösség együtt lehessen. „Izráel ünnepei, mint nevelési eszközök, fontos helyet töltöttek be... Háromszor egy évben, meghatározott időszakokat jelöltek ki a társas összejövetelekre... Amennyire csak megtehették, az egész család megjelent. Vendégszeretetüknek részeseiként velük voltak az idegenek, a léviták és a szegények is.” (Előtted az élet, 39. oldal) Az ilyen összejövetelek pozitív hatásait a jelenkori tanulmányok is feljegyzik. „A közös étkezés a jóakaratot jelképezi minden kultúrában. Ez az egyszerű rítus eltávolítja a barátság elől azokat az akadályokat, amelyek komolyabb erőfeszítések hatására sem törtek szét.” (Nutrition in Action, 253. oldal). Milyen jobb lehetőség van kikapcsolódni, és lelkileg felüdülni a család, barátok és vendégek számára, mint elfogyasztani együtt egy közös ebédet? A Prófétaság lelke rávilágít arra, hogy az együtt töltött időnek még ennél is fontosabb célja van: dicsérni Istent irántunk való jóságáért. „Legyen az étkezés ideje vidám és boldog! Miközben Isten ajándékait élvezzük, dicsőítsük hálás szívvel az Ajándékozót!” (A nagy Orvos lábnyomán, 267. oldal)

Milyen gyakran és kiknek kellene ilyen ebédet szervezni?

A közös ebéd általában az istentisztelet után van, de a helyi gyülekezeti tagok számára legjobb időpontban kell ezt megtartani. A szeretetvendégséget előre meg kell szervezni, hogy a gyülekezet tagjainak legyen idejük felkészülni. Havi vagy negyedéves lebontásban tervezzük meg előre a közös ebéd időpontját.

A szeretetvendégség mindenki számára legyen nyitott, a gyülekezeti tagok, a városból érkezett vendégek, más gyülekezetekből jött adventisták és a környékről jött nem adventista szomszédok és barátok számára is. Mindenkit szívesen kell fogadni, a Biblia tanácsa szerint. „A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ez által némelyek, tudtukon kívül, angyalokat vendégelnek meg.” (Zsid 13:2) Ha a gyülekezeti épületben nincs erre alkalmas hely, máshol kell megszervezni.

Milyen eszközökre van szükség?

Amikor csak lehetséges, olyan helyen kell megtartani a közös ebédet, ahol a konyhában biztosított a szükséges hűtés, fagyasztás, melegítés, tálalás, és elegendő ülőhely van. Arra bátorítjuk az egyházi vezetőket, biztosítsák ezeket a szükségleteket a gyülekezet szociális és egészségügyi missziós programjai számára.

Mi a feladata a közös ebéd szervezőjének?

Azt javasoljuk, hogy a közös étkezés vezetője válasszon magának néhány segítőtársat, hogy ne egy emberre nehezedjen minden felelősség. A vezető kijelöli, ki miért felelős, és odafigyel, hogy az étkezés ideje alatt minden rendben történjen. Több gyülekezetben munkacsoport segíti a vezető munkáját. A vezető tartson megbeszélést a gyülekezettel és a lelkésszel, hogy néhány hónapra vagy egy évre lefektessék a terveket. Jó, ha ezt a tervet a gyülekezeti bizottság is jóváhagyja. A tervezés lehetővé teszi a többi gyülekezeti tevékenységgel való összehangolást, s elegendő időt ad a felkészülésre és az időpontok kihirdetésére. A vezető munkacsoportjába válasszunk vendégfogadó embereket, akik segítenek abban, hogy a tagok és a vendégek egyaránt otthon érezzék magukat. Kedvesen mutassák meg az új tagok és vendégek számára, hol szedhetnek az ételből, és mondják el, hova ülhetnek le. Így a vendégfogadók segítségével az új látogatók is ennek az ünnepi tapasztalatnak a részeseivé válnak.

A felszolgálók figyeljenek az ételek minőségére és sajátosságaira. A meleg ételt melegen, a hidegtálakat hidegen tálaljuk. Azokat az ételeket, amelyek tejterméket vagy tojást tartalmaznak, forrón vagy hidegen tartsuk, mivel veszélyes baktériumok telepedhetnek meg bennük. Az előrelátó tervezés és beosztás segít abban, hogy az étkezést pontos időben kezdjük el. Meg kell határozni, milyen fajta és mennyi étel kerüljön először az asztalra, és mikor kell az üres tálakat elrakni, és helyükre a tartalékban levő ételt tenni. Az italt is szükség szerint pótolni kell.

Bízzunk meg személyeket az asztalok feldíszítésére is, hogy mindenki különleges ünnepi hangulatot érezhessen. Az ebédlőasztalokat az évszakhoz vagy az alkalomhoz megfelelően dekoráljuk. Az étkezés megkezdése előtt az asztalra tehetjük az evőeszközöket és a vizet. A segítők feladata beszerezni az eldobható edényeket, és az ebéd végén mindent az eredeti helyére rakni.

Hogyan tervezzük meg a menüt?

Megfelelő tervezéssel a közös étkezés lehetőséget biztosít a finom ételekből álló vegetáriánus konyha megismeréséhez. A szervező és a gyülekezet legfőbb dolga az, hogy megtervezze a menüt, a recepteket és a szükséges étel mennyiségét. Az ilyen baráti ebéd egy teljes menüt tartalmazhat, ami főételből, párolt zöldségből, rizsből vagy burgonyából, salátából, kenyérből, italból és egyszerű egészséges desszertből áll. Más alkalom menüjének megtervezésénél lehet leves és saláta, ünnepi étel, „állítsd össze magad” étel, ahol biztosítani kell az egyszerű hozzávalókat, mint a sült burgonyát, salátát és szendvicset. Másik lehetőség még egy könnyű vacsora, ahol az alkalomnak megfelelően levest és gyümölcssalátát tálalunk fel kenyér- és kekszfélékkel.

Ki mit hozzon?

A közösségi ebéd szervezői felelősek azért, hogy megtervezzék az ebédet a gyülekezetben. Ha ez nincs megszervezve, akkor a közös szombati ebédnél minden ember azt visz, amit elgondolt. Emiatt gyakran az egyik fajta ételből túl sok van, és nincs meg az egyensúly, vagy a tervezettnél kevesebb egészséges étel lesz. A következőkben adunk néhány használható tippet.

 

 • A vezetéknevek ábécérendje szerint osztjuk be, ki mit készít. Például az A-F betűvel kezdődő vezetéknevet viselők főételt hoznak; a G-K-k zöldségféléket és kenyeret; az L-O-k salátát és dióféléket; a P-S-ek gyümölcsöt és desszertet; a T-Z-k gyümölcsléről gondoskodnak (nagyobb gyülekezetek esetén)

 • A szombatiskolai osztályokat bízzuk meg egy-egy menü megtervezésével.

 

Útmutató a receptekre vonatkozólag

 

 1. Válasszunk olyan húsmentes recepteket, amelyek ízletesek, táplálók és mutatósak. Különös figyelmet szenteljünk az ízekre, a színre, az étel állagára és formájára.

 2. Olyan recepteket válasszunk, amelyeket aránylag egyszerű elkészíteni, és könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaznak.

 3. Olyan recepteket válasszunk, amiket majd az emberek otthon is ki akarnak próbálni.

 4. Figyeljünk az egyéni szükségletekre a receptek kiválasztásánál. Ha vannak tagok, akik vegánok, vagy különleges étkezési szokásaik vannak (például lisztérzékenyek), törekedjünk arra, hogy az ő szükségletüket is kielégítsék.

 5. Olyan receptek választását javasoljuk, amelyeknek koleszterin-, telítettzsír-, sótartalmuk alacsony, és sok rostot tartalmaznak. Az olyan recepteket, amelyek tojást, teljes értékű tejet, magas zsírtartalmú érlelt sajtféléket tartalmaznak, helyettesítsük tojásfehérjével, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejjel, túróval és friss sajttal, mint amilyen a ricotta vagy az alacsony zsírtartalmú mozzarella.

 6. Javasoljuk az erős és irritáló fűszerek mellőzését, mint amilyen a feketebors vagy a mustár.

 7. Amikor csak lehetőség van rá, olyan ételeket készítsünk el, amelyek tartják a meleget. Ilyen például a forró mártásban levő fasírt, melegen tartott bab vagy zöldség.

 8. Részesítsük előnyben a friss zöldségféléket és a teljes őrlésű lisztből készült süteményeket, a finomított cukrot, finomlisztet, zsírt és sót tartalmazó desszertekkel szemben.

 9. Friss gyümölcs- vagy zöldséglevet, koffeinmentes italt válasszunk a nagy cukortartalmú italfélékkel szemben. Csak alkoholmentes italt szolgáljunk fel!

 10. Biztosítsuk a főétel, saláta, egészséges desszert és ital kinyomtatott receptjét, így arra buzdítjuk az embereket, hogy ezeket a tápláló, vegetáriánus ételeket az otthonukban is kipróbálják.

 

Mi a célja a közös gyülekezeti étkezésnek?

 

 • Olyan ételt biztosítson, amely a szombat ünnepéhez illik (egyszerű, különleges).

 • A gyülekezeti tagoknak lehetőséget nyújtson arra, hogy élvezzék a társas és lelki kapcsolat örömét.

 • Kellemes környezetben mutathassuk be a keresztényi vendégszeretetet.

 • Megosszuk a vegetáriánus konyha előnyeit a barátainkkal, a vendégekkel és a gyülekezeti tagokkal.

 • Oktatói szerepet töltsön be, és a főzőtanfolyamaink kiegészítője legyen.

 • Arra bátorítsuk a résztvevőket, hogy túlzott ételmennyiség fogyasztása helyett válasszák a korlátozottabb mennyiségű, de mutatós, tápláló és fenséges ízű ételeket.

(Hetednapi Adventista Egyház, táplálkozási tanács, 1995)

 
< Előző

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista