2024. április 29. Hétfő
Napnyugta: 19:54
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Ég közepén repülő angyalok Szegeden
Ég közepén repülő angyalok Szegeden PDF Nyomtatás E-mail

Nyári evangelizáció Szegeden

Hallgatóság
Egy különös előadás-sorozatnak volt házigazdája a szegedi gyülekezet július 14-e és 28-a között. Estéről estére két lelkes amerikai fiatalember osztotta meg hallgatóságával egészségügyi, majd igazi ízes adventista témákból összeállított bibliai előadását, úgynevezett „arató evangelizációs" stílusban.

Bevallom őszintén, az előkészületek idején még nem volt ilyen osztatlan a lelkesedés, legalábbis elhangzott jó néhány szkeptikus megjegyzés is: Kell nekünk egy ilyen program a nyár közepén, „uborkaszezonban", amikor mindenki nyaral, vagy otthon hűsöl? Biztos, hogy ez a két fiatal teológus hallgató tudja a dolgát, és nem fogja elriasztani a barátkozóinkat, akikkel már oly régóta foglalkozunk? Valóban arató evangelizációra van szükségünk? Hiszen annyi rossz példát láttunk már, amikor messziről jött előadók félelemkeltéssel és érzelmi ráhatással próbáltak gyors döntéseket kicsikarni, így aztán aki nem döntött a sorozat végére, az többé nem tette be a lábát a gyülekezetbe... Végül aztán úgy döntöttünk, ajándék evangelizációnak nem nézzük a módszerét, és belevágtunk.

Az előadó és tolmácsa
Így utólag látom csak, hogy Michael és Bill mennyi kihívással nézett szembe azon felül, hogy vendégeinket elvezesse a Krisztus melletti döntéshez. Az első előadás után azonban minden kétely eloszlott. A 150 férőhelyes imateremben telt ház volt, a hallgatóság között pedig 44 vendég is helyet foglalt. Ez a látogatottság csak a 40 fok feletti kánikulás napokon ingott meg, a végére azonban a hűvösebb napok betértével a hallgatóság is visszatért. Bill, vagyis William Wells kezdte a programot egy-egy 10 perces egészségügyi blokkal. Bill a Mission College of Evangelism főiskola szakácsa volt, most teológus-hallgató, akinek képességeire hamar felfigyeltek és 21 éves korára már beutazta a fél világot evangelizációs programjaival. A magyar túra után a Fülöp-szigeteken tart előadásokat. Ezután a csendesebb természetű, kissé kimért, fegyelmezett Michael Mattzela következett rendkívül logikus, jól összeállított és meggyőző bibliai előadásával, amelynek saját bevallása szerint a szívet és az értelmet is meg kell szólítania. Michael egyébként építészmérnökből lett teológus, aki ma 28 évesen a Mission College of Evangelism főállású evangelizátora.

Zenei szolgálat
Mielőtt rátérnék a tanulságok összefoglalására, szeretném felsorolni a köszönet jeléül azokat, akik a program hátterét biztosították: Kovács László lelkipásztor, aki a szervezés terheit hordta a vállán Gábor Rupi és Milei Sándor presbiterekkel; Huszka Istvánné, aki az otthonába fogadta előadóinkat és fiaiként gondoskodott róluk; Sitkei Péter, Csúcs Nóra, Georgiev Anikó és Mihalec Gábor, fordítók; Czombosné Sódar Gabriella, Pap Judit, Vargáné Polgár Zsófia, Kovács Anett, Kovács Péter, Mihalec Emőke és a szegedi, hódmezővásárhelyi, valamint deszki fiatalok, akik az előadások zenei hátterét biztosították.

 

 

 

 

 

És végül néhány tanulság:

  • Szükség van olyan időnkénti rendezvényekre, amelyeken találkozhatnak a megye gyülekezeteinek különböző programjain megszólított vendégeink. Ez erősíti a világszéles közösséghez tartozás érzetét és vágyát, és felgyorsítja a döntési folyamatokat. Ezt viszont meg kell, hogy előzze a hónapokkal, vagy akár egy-két évvel korábban elkezdődő intenzív foglalkozás. Ilyen előkészületek és ilyen célmeghatározás mellett van értelme külföldről meghívni előadót, aki az idegen nyelv egzotikumával és az ismeretlen ember személyes varázsával komoly előnnyel rendelkezik azokkal a helyi lelkészekkel szemben, akiket már évek óta ismernek.
  • Az imának ma is van ereje! Az előadásokra 15 perces imaközösségben készültünk fel, amelyben felszabadítottuk Isten hatalmát az emberek megszólítására. Azt is jó volt megfigyelni, hogy amíg Bill beszélt, addig Michael imádkozott, hogy munkatársának Isten a megfelelő szavakat adja a szájába. Amikor pedig Michael beszélt, akkor Bill biztosított imahátteret. Hihetetlenül inspiráló ilyen munkatársi légkörben dolgozni.
  • A döntésrehívásban nyugodtan lehetünk szókimondóbbak is, ha nem manipulálunk az emberek félelmével és felfokozott, erős érzelmeivel. A hallgatók meglepően jól fogadták a „keményebb" témákat is, mert mindig érezték az előadó szélsőségmentes, pozitív hitelességét a szavak mögött. Ezzel mi is élhetünk igehirdetéseinkben.
  • Nem csak a barátkozóinknak van szüksége evangelizációkra, hanem a gyülekezet tagjainak is. A program szerte a megyében sok adventista keresztényt mozgatott meg, aki egyébként nem kelt feltűnést maga körül. Egy ilyen rendezvény az ő életükben is új elkötelezést, szolgálatvállalást és személyes növekedést eredményezhet.

Hálásak vagyunk Istennek ezért a tapasztalatért, és köszönjük az egyházterületnek a szervezés fáradságos munkáját!

 

Mihalec Gábor

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista