2024. május 08. Szerda
Napnyugta: 20:06
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow Üdítő vagy dühítő a légkondi?
Üdítő vagy dühítő a légkondi? PDF Nyomtatás E-mail

A „légkondin" azt a légkondicionáló berendezést értjük, ami otromba doboz alakjával éktelenkedik az épület homlokzatán, és gusztustalan lé csurog belőle. A forróság közeledtével jut szerephez, miközben sokak közérzetét befolyásolja: van, akire üdítőleg hat, van azonban, aki retteg hatókörébe kerülni.

A háztartásokban használt légkondicionálók - vagy nevezik klimatizáló berendezéseknek is - leginkább csak a helyiség levegőjét hűtik és forgatják, amíg az óriási, zárt terű bevásárlóközpontokban, irodaházakban, színházakban alkalmazott nagyobb teljesítményű eszközök a levegőt szűrik, tisztítják, sőt - a kültérből történő légpótlással - melegítik, párásítják is az évszaknak megfelelően.

A mesterségesen kezelt levegőben való huzamos (pl. munkahelyen) tartózkodás következménye lehet az épület-betegség tünetegyüttes (sick building syndroma - SBS), egyéni érzékenységtől függően könnyezést, orrdugulást, fejfájást - de súlyosabb esetben két-tíz napos lappangást követően étvágytalanság, láz, izomfájdalom is fellép - majd nehézlégzést, gyakran hasmenést diagnosztizálhat az alapokig ható orvosi vizsgálat, amíg a felületes értékelés csupán influenzát mutat. De mi váltja ki a kellemetlen tüneteket?

 

Nagy hőmérséklet-különbség

Kánikulában a szervezetünk megteszi az ellenintézkedéseket: a bőr pórusai, az erek a hőleadás érdekében kitágulnak, nedvesség jut a bőrfelületre, párologtatással hűti a testünket, hogy hőmérséklete az optimális 36,5 fok körüli maradjon.

Nyirkos bőrrel a 10-15 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben tartózkodva meghűlést, hosszabb távon reumatikus panaszokat vált ki a légkondi. Ezért ha mi szabályozhatjuk a hűtési fokozatot, csak 5-6 fokkal alacsonyabbra állítsuk az automatikát a külső hőmérséklethez képest! Ha bevásárolni vagy ügyintézésre megyünk klímás épületbe, vigyünk magunkkal bőrünket jól fedő ruházatot, amivel kivédhetjük a mikrobák elszaporodását szervezetünkben, ami a lehűlése miatti immunrendszer-gyengülés következménye.

 

Fertőtlenítsük a légkondi beltéri egységét!

A légkondi olyan hőcserélő, amelynek hűtő felületén páralecsapódás jelentkezik. Ezt a kondenzvizet csatornázat segítségével vezetik el. Ez a nedvesség kedvező a levegőbe kilégzett baktériumok szaporodásának, illetve a pangó vízben tenyésző hírhedt legionella baktérium innen indul fertőző útjára. A Legionella pneumophila-nak ma már több faja ismert, és sok halálesetet lehet számlájára írni.

A hűtési idény előtt és után - ez különösen igaz autónk klímájára is - gondosan fertőtlenítsük a vízelvezető rendszert a légúti, és tüdőfertőzés megelőzésére. (Ilyen következményekkel jár az is, ha egy-két hét szabadság után a nem használt zuhanycső pangó vízében elszaporodott baktériumokkal óvintézkedés nélkül zuhanyozva, a keletkező párával belélegezzük e kórokozókat.)

 

A léghűtő nem légszűrő!

Az egyszerű légkondik nem szűrik a helyiség levegőjét, hanem csak a hűtött levegőt keringetik, ezért a kilégzett széndioxid és baktériumok felszaporodnak a levegőben, keverednek a szőnyegpadló, a különböző irodai gépek, számítógépek és tartozékaik által kilehelt mérgekkel, egészségre káros elegyet alkotva hozzák ránk az SBS olykor letaglózó tüneteit. Bármennyire is furcsán hangzik, a légkondi üzemeltetése mellett a szellőztetésről is gondoskodni kell! Időnként nyissunk ablakot, vagy ha ez nem lehetséges, az ebédidőt használjuk szabad levegőn tett sétára.

 

Czakó László
 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista