2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow Istentisztelet a XXI. században
Istentisztelet a XXI. században PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Hogyan alakult az istentisztelet az idők során?

 

Az apostoli egyház

Középpontjában a Szentlélek kitöltése és a feltámadt Krisztus története áll. Az istentiszteletnek ára volt - üldözés, halál - ezért nem voltak nézői csak szereplői. Justinus Kr. u. 150-ben az alábbi liturgiai elemek gyakorlásáról ír: Az istentiszteleten Igét olvastak, szabadon énekeltek vagy mondtak imádságokat, gyakran felemelt kézzel. Az úrvacsora fő témája a dicséret és hálaadás volt Isten ajándékáért, amelyet hangos felkiáltásokkal fejeztek ki.

 

A középkor

Az istentisztelet intézményesedett. A császárkultusz elemei is megjelentek - pompás liturgia, ceremóniák, díszes templomok. További jellegzetességek: a latin nyelv, a klérus kizárólagos szerepe, az áhítat dominanciája, minden profán elem kiiktatása. A Bibliát kivették a nép kezéből, csak a hozzáértők magyarázhatták. Énekelni sem lehetett akárkinek - csak kórusoknak, szakértőknek engedték meg. A nép lett az istentisztelet nézője, a klérus a szereplője. Az eukarisztia nem a megváltás ünnepe volt, hanem a megváltás eszköze lett.  A korabeli istentisztelet legtalálóbb jelzői: hideg, rideg, formai, intézményesített, ugyanakkor ünnepélyes, szakmai, és tervezett.

 

A reformáció

A Biblia újból a kezekbe került. A köznép által énekelhetetlen zene reformja elkezdődött. Luther kiment az utcára, a kocsmákba és a nép által ismert dallamokból állította össze a reformáció dallamvilágát, köztük az Erős vár a mi Istenünk c. himnuszt. Apró lépéseket tettek a bibliai istentiszteleti modell irányába.

 

A korai advent mozgalom

Istentiszteleteinek jellemzői: kis létszám, házi jelleg, izzó légkör, spontaneitás, a Lélek jelenlétének tapasztalata, gyakori dicséretek és spontán felkiáltások. Arthur White írja le az egyik alkalomról: „28-an voltunk jelen. A Szentlélek kitöltését megtapasztaltuk. Mindenki fennállva, hangosan dicsérte az Urat. A sírás hangját nem lehetett megkülönböztetni a kiáltások hangjától. Dicsőséges időszak volt. Mindenki felfrissült és megerősödött. Soha nem éltem át ilyen megerősítő időszakot azelőtt."

Amikor a Szentlélek megmozgatja a közösséget, a hamisítvány is megjelenik. E. G. White figyelmezteti a közösséget -  ne engedjék, hogy ezt a kicsiny mozgalmat az érzelmek dominanciája, az extázis elsöpörje. Egyensúlyra szólít fel és ennek érdekében az igazság-, és igeközpontú istentiszteletre hívja fel a figyelmet.

 

1900-1980-as évek

A másik véglet jellemzőit figyelhetjük meg. A gazdasági válság, a két világháború, az iparosodás és urbanizáció is megtette a maga hatását a közösségre. Ez a nemzedék kimért, körültekintő, gyanakvó és konzervatív. Az egyház hagyományainak őrzése, a konzerválás, a rutin, jól szervezett és leszabályozott liturgia kerül az első helyre. Kevésbé részvétel párti. A kiválasztottak magyarázzák az Igét, kórusok énekelnek, szólisták jelennek meg. Az énekek nem az Úrhoz szólnak, hanem az Úrról. A Lélek megnyilvánulásai gyanús elemekké válnak, a dicsőítés, a spontán elemek az ördögi mozgalmak jellemzőiként vonulnak a köztudatba.

 

1980-as évektől a világegyház

Az audio-vizuális forradalom, a multimédia hatalma kezdi uralni a közösséget. Ez a nemzedék lázad a tekintély, a törvényeskedő gyermekkori környezet ellen. A függetlenség, a szabadság eszménye megerősödik. Fontossá válik az egyén tapasztalata, jó közérzete. Nagyot nyit a világ felé, a zene jelentősége nő, előtérbe helyezi ez Úrnak énekelt énekeket. A hangulat közvetlen, sokszor közönséges, hanyag. Az istentisztelet személyes hangvételű, ugyanakkor gyakran hiányzik a mélysége, Isten szentségének átélése, a hagyományos értékek ápolása. Az Ige sekélyes szerephez jut.



 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista