2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Drogok, génterápia arrow Mértékletesség és az adományok elfogadása
Mértékletesség és az adományok elfogadása PDF Nyomtatás E-mail

A Hetednapi Adventista Egyház hivatalos állásfoglalása

A Hetednapi Adventista Egyház a megalakulása óta hangsúlyozottan foglalkozik a mértékletesség kérdésével, és kulcsszerepet játszott az alkoholos italok, dohány és más drogok elleni küzdelemben.

Míg számos keresztény egyház alábbhagyott a mértékletesség hangsúlyozásával, a Hetednapi Adventista Egyház továbbra is élénken ellenzi az alkohol, a dohány és a káros drogok fogyasztását. Az egyház alapvető hitelveiben egyértelműen állást foglal a káros anyagoktól való teljes tartózkodás mellett.

Bizonyítékok igazolják, hogy az egyház bizonyos területein alábbhagyott az igazi mértékletesség elveinek terjesztése. Ez a fejlemény, valamint az alkohol- és dohányipar könyörtelen reklámkampánya bebizonyította, hogy több adventista nem tudott ellenállni ezeknek a negatív és alattomos hatásoknak.

Újra és újra felvetődik az alkohol- és dohányipar által egyházi szervezeteknek felajánlott adományok kérdése. A Hetednapi Adventista Egyháznak az az állásfoglalása, hogy ilyen adományokat nem fogadhat el sem az egyház, sem annak semmilyen intézménye. Ezt a pénzt beszennyezte az emberi nyomorúság, és az alkoholipar esetében „emberek életének elvesztése árán keletkezett.” (E. G. White: Review and Herald, 1894, május 15.) A Hetednapi Adventista Egyház evangéliumi küldetése megdorgálni a gonoszt, nem pedig megdicsérni és bátorítani azokat, akik „nyomort és romlást okozó mérgeket” gyártanak, és akiknek „a kereskedelem rablást jelent.” (A nagy Orvos lábnyomán, 337. oldal, az angol számozás szerint)

A Hetednapi Adventista Egyház megerősíti a mértékletesség elvei melletti történelmi kiállását, támogatja az alapvető hitelveinek 21. kitételével összhangban levő szabályokat és programokat, és arra hívja fel tagjai figyelmét, hogy nyilvánítsák ki életre szóló elkötelezettségüket az alkohol, a dohányzás és a drogok fogyasztásától való teljes tartózkodás terén. Az 1992-es éves tanácskozás arra szólítja fel az egyház tagjait, hogy élesszék fel a mértékletesség elveit az egyházban, és utasítsák el a dohány- és alkoholipar érdekeltségeitől származó pénzadományokat.

Ezt a nyilatkozatott 1992. október 11-én fogadta el a Generál Konferencia végrehajtó-bizottságának éves ülése, Silver Springben, Maryland államban.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista