2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow A vezetői befolyás forrása
A vezetői befolyás forrása PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Elizeushoz hasonlóan áldást hagyhatunk magunk után, amikor elmegyünk

„Azután meghalt Elizeus, és eltemették. A moábita portyázó csapatok pedig az országba törtek a következő esztendőben. És történt, hogy egy embert temettek, és mikor meglátták a csapatokat, gyorsan odatették azt az embert az Elizeus sírjába; de a mint odajutott és hozzáért az Elizeus tetemeihez, megelevenedett és lábaira állott." (2Kir 13:20-21)

Elizeus életadó szolgálata nem fejeződött be a halálával. Ahogy egy év múlva a csontjai mellé próbáltak helyezni valakit, életre kelt. Különös, egyedülálló történet. Csupán egy személy élt ezen a földön, akivel ez megtörtént. Máté evangéliuma feljegyzi, hogy Jézus Krisztus halálakor a sírok megnyíltak és sok elhunyt szent feltámadt. Csupán Elizeus kiváltsága volt, hogy ebben is a Megváltó előképe legyen. 

Meg vagyok győződve, hogy ez az eset mást is elmond nekünk. Arról is beszél, hogy Elizeus életadó szolgálata nem fejeződött be a halálával. Mivel megszentelt életet élt, még halála után is áldásos befolyással volt az emberekre. Nem a középkori ereklyetisztelet megalapozására van feljegyezve ez az eset, mint ahogy azok az esetek sem, amikor Jézus, Péter vagy Pál ruhájának érintése gyógyulást hozott. Hanem hangosan beszél arról, hogy bár a próféta meghalt, de Akit képviselt, az él. Él az Úr, és Ő az Üdvözítő! Joás sírása nem egy valóságos veszteségnek szólt, hanem a saját hitetlenségének. Isten nyilvánvalóvá tette, hogy Elizeus halála után is van hatalma a körülmények megváltoztatására, a közbelépésre, a helyreállítására. Sajnos ezt akkor sem fogadta mindenki hittel és lelkesedéssel.

Isten ma is él! Képes arra, hogy az átadott élet gyümölcseit messze továbbnyújtsa szolgái életénél. Rousseau, Darwin, Nietzsche vagy Marx öröksége is túlélte a maga korát - és megfertőzték a világot istentagadó lázadásuk hamis rendszerével. A Jelenések könyvében azonban Jézus Krisztus így tesz bizonyságot magáról: „Ne félj; én vagyok az Első és az Utolsó, és az Élő: pedig halott valék, és íme élek örökkön örökké Ámen, és nálam vannak a pokolnak és a halálnak kulcsai" (Jel 1:18). Ahogy Elizeus üzenete és szolgálata nem halt meg vele, úgy úttörőink szolgálata, írásai ma is áldásos befolyást árasztanak a világra. Így Isten mai szolgáinak befolyása, amelyet nem maguktól, hanem Jézus Krisztustól közvetítenek, szintén örökérvényű eredményt szerezhet.

Vegyük példának Elizeus életét és halálát! Más lett-e a világ azért, mert megszülettél? Megváltoztak-e a dolgok körülötted, mert semmi sem volt fontosabb Isten akaratánál? A világ nagy államférfiai, filozófusai rég letűntek, de Jézus Krisztus ma is él. Ő az Első és az Utolsó. Azt mondja, hogy nála van a hatalom az élet és a halál felett. Nála van a hatalom az örök élet felett! Ha élő kapcsolatban vagyunk Krisztussal és Szentlelke bennünk él, akkor akár élünk akár halunk, bizonyosak lehetünk benne, hogy Isten üdvözít. Bár lennénk ennek az üzenetnek, hiteles képviselői, hogy amikor Jézus Krisztus hamarosan megjelenik az ég felhőiben, mi is csatlakozhassunk Elizeushoz és minden szentekhez, birtokba véve csodálatos örökségünket Jézustól. Ez a reménységünk, ezért vagyunk Krisztus követői.

 

 

Dr. Szilvási András


 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista