2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow Teremtés vagy evolúció?
Teremtés vagy evolúció? PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal

Kozmikus véletlen vagy egy Alkotó terve? Világrengető összeütközés vagy hatalmi szó? Az elemek esetleges fordulatának eredménye vagy a szeretet műve? Utalás Istenre vagy a káosz megnyilatkozása? A jövőbe vetett reménység vagy a mát uraló bizonytalanság?

Volt idő, amikor a fenti kérdésekre adott válaszok nem voltak számomra egyértelműek. Adventistaként nőttem fel. Ennek ellenére sosem értettem világosan a teremtés jelentőségét, noha azt hittem, hogy tisztában vagyok vele. Tanulmányoztam az egyház alapvető hitelveit, és azt hittem, tudom mit jelent, hogy Isten mindenek teremtője. Úgy véltem, hogy Mózes első könyvében hiteles dokumentációját találom a teremtésnek, miszerint az Úr hat szó szerinti nap alatt alkotta a mennyet és a Földet, majd a hetedik napon megpihent.

Mindezt adottnak véltem, nem is gondolva arra, hogy egy nap önmagam előtt is be kell bizonyítanom, hogy tényleg hiszek a hatodik adventista hitelvben. Felfedezésem - és vele együtt a küzdelmem - a főiskola második évfolyamáig váratott magára.

 

A döbbenet

Biológia szakosként sok természettudományos órát hallgattam, amelyek folyamatosan Isten keze művéről tettek bizonyságot a természetben. Így, amikor feliratkoztam a teremtés és az evolúció vitáját tárgyaló filozófiai biológia kurzusra, azt hittem, hogy könnyű dolgom lesz. Mindaddig úgy véltem, hogy aki az evolúció ostoba eszméjében hisz, az csak makacs, műveletlen ember lehet. A kurzus első néhány hetében azonban e beképzelt meggyőződésem lassan semmivé lett.

Ahogy belemerültem a teremtés ellenében hozott és a mellette szóló különböző érvekbe, rá kellett jönnöm, hogy az evolúció eszméje sem kizárólag elfogult elképzelésekre épül - egyes tudományos bizonyítékok alátámasztották állításait. És noha a teremtés elmélete mellett is szóltak tudományos bizonyítékok, sok kérdésre nem volt válasz. A hitem próbára került és én megijedtem. Életemben először megkérdőjeleztem a hitemet, és magam sem tudtam, hogy hogyan kezeljem kétségeimet.

A tanárom szerencsére arra bíztatott, hogy ne adjam fel olyan egykönnyen a hitemet, és azt tanácsolta, hogy tanulmányozzam és keressem meg magamnak az igazságot. Így hát eldöntöttem, hogy imával és nyitott elmével utánajárok a kérdésnek és mindkét elméletnek tisztes esélyt adok.

Sokan talán rossz néven veszik tőlem, hogy egy kalap alá vettem a tudományt és a teológiát. Én azonban hiszem, hogy helyes kérdésfelvetésekkel és a Szentlélek késztetéseire ügyelve, a tudomány és a Szentírás együttes tanulmányozása a teremtés jobb megismerésére vezethet.

A Szentlélekre hagyatkozva, felvérteztem magam a Bibliával, és mindkét elméletet támogató cikkekkel és könyvekkel, majd egy kiskanállal nekiálltam a tények, elméletek és kérdések kásahegyének. Végül egy meghatározó következtetésre jutottam: Mindkét oldalon vannak bizonyítékok és hézagok, és mindkét elmélet elfogadásához hit kell.



 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista