2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Drogok, génterápia arrow Dohányzás és etika
Dohányzás és etika PDF Nyomtatás E-mail

A dohányzás a legnagyobb elkerülhető halálok a világon. Általánosan elfogadott etikai alapelv, hogy a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Amikor dohányzásról van szó, sok ország egy etikai ellentmondással szembesül. Miközben sok évtizedes kutatások cáfolhatatlanul bebizonyították a dohányzás egészségügyi kockázatait, a dohányipar mégis virágzik, gyakran a kormány támogatásával és védelmével. Még komolyabb etikai kérdéseket vet fel a passzív dohányzás, mint halált és egészségügyi kockázatot okozó jelenség.

A nemzetközi erkölcs komoly kérdése a dohány fejlődő országokba való exportálása, különösen az olyan cigarettáké, amelyeknek magasabb a károsanyag-tartalma a más országokban megengedettnél.

A Hetednapi Adventista Egyház már több mint egy évszázada felhívta a saját ifjúsága és a nyilvánosság figyelmét a dohány egészségromboló és függőséget okozó hatására. A dohányzás világszéles egészségügyi kockázatot jelent, egyrészt a függőség miatt, másrészt a dohányipar gazdasági mohósága miatt.

A hetednapi adventisták hiszik, hogy a megelőzés etikája olyan nyilvános szabályozást igényel, ami csökkenti a dohányzást, mint például a következő.

  1. Egységes cigarettareklám-tilalom.

  2. A gyermekeket és az ifjúságot védő rendeletek meghozatala, mivel ők a dohányipar célpontjai.

  3. A nyilvános helyen való dohányzás büntetése.

  4. A média rendszeres és sokkal erőteljesebb igénybe vétele, hogy nevelje a fiatalokat a dohányzás veszélyeire.

  5. A dohányipari termékekre kirótt adó lényeges megemelése.

  6. A dohányipar rendeletben való kötelezése, hogy fizesse meg a termékei használata során kialakuló betegségek gyógyítási költségeit.

 

Ilyen és ehhez hasonló szabályozás milliók életét menthetné meg minden évben.

Ezt a nyilatkozatot a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának adminisztratív bizottsága megszavazta, és Robert S. Folkenberg, a testület elnöke az 1995. június 29. és július 8. között megtartott hollandiai generál konferenciai ülésen közzétette.

 
Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista