2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Tanulmányok arrow Segítség a gyülekezet újonnan megválasztott egészségügyi vezetője számára
Segítség a gyülekezet újonnan megválasztott egészségügyi vezetője számára PDF Nyomtatás E-mail

Gratulálunk!

Különleges megtiszteltetés, ha valakit megválasztanak a gyülekezet egészségügyi osztálya vezetőjének. Elfogadtad a tisztséget, de lehet, hogy vegyes érzelmeid vannak. Boldog vagy, mert tudod, mennyire fontos az egészség. A tévéből és a folyóiratokból az egészség különböző arculatait ismerheted meg, és reméled, hogy a vezetésed alatt a gyülekezet előre fog lépni ezen a területen. Ugyanakkor félelmek gyötörnek. Lehet, hogy nem vagy tisztában azzal, mit is kell tenni valójában. A következőkben bemutatunk néhány lépést, amelynek követése segítséget nyújthat számodra, hogy eredményes munkát végezhess az egészségügyi szolgálatban.

Első lépés. Imádkozzunk, hogy Isten irányítsa terveinket, és ajándékozza meg gyülekezetünket egy különleges egészségügyi szolgálattal.

Az egészségügyi misszió az evangélium hirdetésének jobbkeze. Ha Isten vezetésére bízzuk magunkat, akkor Ő úgy fogja irányítani az egészségügyi munkát, hogy általa olyan személyeket érünk majd el, akiket semmilyen más úton nem tudtunk volna megközelíteni.

Második lépés. Olvassuk el a kézikönyv hátramaradt fejezeteit, hogy megismerjünk minden elérhető információt.

Harmadik lépés. Keressünk segítőket.

Biztos, hogy sok lehetséges segítőt találunk majd elrejtve a gyülekezetünkben. Keressük meg az elődünket, és kérdezzük meg, hogy van-e a gyülekezetnek tartaléka; jó könyvek, filmek, videókazetták vagy folyóiratok, amelyek felhasználhatók. Milyen programokat szervezett? Volt-e tevékenységi naplója? Jó lenne, ha megvizsgálnánk, hogy mit valósítottak meg, és melyek voltak a sikeres programok, mielőtt terveket állítanánk össze arra az évre.

Fontos, hogy legyen egy iratgyűjtőnk, ahol rendezett formában tarthatjuk az osztállyal kapcsolatos dokumentumokat. Időnként az egyházterület, az unió és más szervezet kiváló anyagot küld a gyülekezetek számára. Lehet, hogy most nincs szükségünk rájuk, de ha lefűzzük őket, akkor később még hasznunkra válhatnak. Egy ilyen gyűjtemény segíteni fog abban, hogy rendben tartsuk dolgainkat, ugyanakkor egy nagyszerű kincs lesz majd az utánunk következő számára. Egy jól zárható szekrény lehetővé teszi, hogy a videókazettákat, diasorozatokat biztonságos helyen őrizzük. Jobb ezeket az eszközöket a gyülekezetben biztonságos helyen tárolni, mintsem saját otthonunkban.

Negyedik lépés. Tudjuk meg, hogy milyen forrásanyagokat szerezhetünk be.

Ebben a kézikönyvben megtalálható a kölcsönözhető oktatóanyagok, illetve a megvásárolható eszközök listája.

Ötödik lépés. Rendeljük meg a legújabb egészségügyi folyóiratokat.

Hatodik lépés. Fogalmazzuk meg missziós küldetésnyilatkozatunkat, céljainkat, és írjunk munkatervet.

Ha mindezt megtesszük, eredményesebb lesz a munkánk. Álláspontunk és céljaink megfogalmazásában, munkatervünk megírásában segítséget nyújthat az előző fejezet.

Hetedik lépés. Szervezzük meg az egészségügyi szolgálat bizottságát.

Ha gyülekezetünkben nincs ilyen jellegű bizottság, akkor nekünk kell majd alakítanunk egyet. A bizottság tagja legyen a gyülekezet lelkésze, a gyülekezetvezető, az egészségügyi szolgálat vezetője, a kommunikációs osztály vezetője és néhány, az egészségügyben dolgozó személy. Egy kis bizottság, amelynek tagjai érdekeltek az egészségügyi szolgálat támogatásában, sokkal eredményesebben dolgozhat, mint egy nagyobb létszámú, érdektelen tagokból álló bizottság. Ugyanakkor minél több ember segítségét vesszük igénybe terveink megvalósításához, annál nagyobb felelősséget éreznek majd munkánk támogatásában.

Ha kérdések merülnek fel bennünk a nyilatkozatunk kapcsán, akkor tegyük azt az első helyre az előjegyzési naptárunkban.

Jó, ha már az első gyűlésen lefektetjük az egészségügyi szolgálat éves tervét. Adódhatnak azonban váratlan alkalmak is, amikor különleges tervek megvalósítása érdekében rögtönzött bizottsági gyűléseket kell majd tartanunk.

Nyolcadik lépés. Mérjük fel gyülekezetünk és környezetünk egészségügyi szükségleteit.

Felmérést végezhetünk, hogy minél többet megtudjunk a környezetünkben élő emberekről. Az információ összegyűjtése és elemzése után ötletet kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan is tervezzük meg a tevékenységünket. Mérjük fel, mennyire egészségesek a helyi közösség, illetve település tagjai. Mit szeretnének, egy, az AIDS-ről szóló programot vagy egy dohányzásleszoktató tanfolyamot? Mikor lenne nagyobb a látogatottság, reggel vagy este? A hét mely napjai lennének a legmegfelelőbbek az előadások megtartására? A felmérések nagy segítséget jelenthetnek számunkra.

Kilencedik lépés. Használjuk fel a megkülönböztetett egészségügyi napokat a figyelem felkeltésére.

Egészségügyi világnapok

  • Egészségügyi világnap: április 7.

  • Dohányfüstmentes világnap: május 31.

  • AIDS-világnap: december 1.

 

Szervezzünk programokat ezeken a napokon a helyi egészségügyi szervezetek munkatársainak bevonásával.

Tizedik lépés. Kezdjük el a hálózat kiépítését.

A hálózat embertől emberig vagy csoporttól csoportig való összeköttetés. Hozzásegít, hogy megtaláljuk és megosszuk másokkal az információkat. A hálózat összefogja a csatlakozni vágyó embereket, akiknek hasonló céljaik és vágyaik vannak. A hálózat azt jelenti, hogy inkább hozzáadjuk a saját erőnket valaki máséhoz, mintsem azt, hogy egyedül dolgozzunk.

Kutassuk fel az összes egészségügyi dolgozót, aki a gyülekezetünkhöz tartozik. Mérjük fel, hogy vannak-e a gyülekezetnek nővérei, orvosai, fogorvosai, dietetikusai vagy más, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberei. Ezek az emberek lesznek azok, akiket segítségül tudunk hívni programjainkhoz. Kezdjük el a hálózat kiépítését velük.

Keressünk fel másokat is a lakóközösségünkből, akik segíteni tudnak nekünk. Segítséget nyújthat a szaknévsor vagy a telefonkönyvben található sárga oldalak használata. Majdnem minden közösségnek van egy Szívbarát Egyesülete, egy Rákmegelőző Társulata, egy Dohányfüstmentes Egyesülete stb. Ők segíthetnek nekünk a nagyobb programokban. Általában vannak előadóik, akik bemutathatják a mi egészségmegőrzési programjainkat, bevezethetnek egy ifjúsági rendezvényt, egy péntek esti alkalmat, egy szerda esti imacsoportos alkalmat vagy egy szombat délelőttit. Derítsük fel, van-e kórház a közelünkben? Van-e olyan egyetem, amelyik táplálkozással is foglalkozik, vagy orvostudományi egyetem? Lépjünk kapcsolatba az előadóikkal, és kapcsoljuk be őket a hálózatunkba.

Tizenegyedik lépés. Olvassuk az egészségügyi szolgálatok osztályának hírlevelét.

Havonta megjelenik egy e-mailes híradó, amit az osztály weboldaláról is letölthetünk.

Tizenkettedik lépés. Támogassuk az új tagokat.

Egészségügyi vezetőként lehetőségünk nyílik arra, hogy bemutassunk minden új tagot, aki elfogadta egészségi üzenetünket. Az új tagokat gyakran elhanyagolják, és nem informálják az egészséges életmód előnyeiről, áldásairól.

Egészségmegőrzési információs kiadványok

  • Az Advent Kiadó könyvei

  • A Boldog Élet magazin

 

Az egészséges étrend bemutatása. Az új tagok bátorítása végett szükségünk lehet a következőkre.

  • Ismertessük meg velük a vegetáriánus szakácskönyveket.

  • Kérjünk meg egy dietetikust vagy egészségnevelőt, hogy egyszer egy évben tartson főzőtanfolyamot az új tagok részére.

 

Tizenharmadik lépés. Kapcsolatépítés

 

  • Érdeklődjünk a környezetünkben működő életmódklubok iránt. Tudjuk meg, mivel foglalkoznak. Segítsük őket a programjaikban.

  • Lépjünk kapcsolatba a helyi kórházakkal. Tudjuk meg, milyen egészségügyi képzések vannak a kórházban.

  • Tervezzünk olyan programokat, amelyeket össze tudunk egyeztetni az ő programjaikkal.

  • Építsünk ki hálózatot a gyülekezeti tagokkal. Készítsünk egy listát a nagy cégekről és vállalkozásokról, ahol a gyülekezeti tagok dolgoznak. Vizsgáljuk meg, miképpen lehetne együttműködni velük.

  • Látogassunk el általános és középiskolákba. Érdeklődjünk az iskolai ügyintézőktől, milyen egészségügyi programokban vennének részt szívesen, például visszaélések kezelése, egészséges otthon vagy teadélután.

  • Menjünk el az Ipari Kamarába. Ismerkedjünk meg a recepcióssal. Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok helyi információval tud szolgálni. Terjesszük ki a hálózatunkat a kereskedelemben dolgozó emberekre is.

  • Vegyük szemügyre a helyi sportáruházakat. Érdeklődjünk, hogy lennének-e társszponzorok néhány programban, amit mi szervezünk.

  • Lépjünk kapcsolatba helyi klubokkal és szervezetekkel.

  • Vegyünk részt évfordulókon, ünnepi rendezvényeken, egészségügyi vásárokon és kiállításokon. Fontoljuk meg, hogy jelen tudunk-e lenni ezeken egy bemutatóstanddal vagy sátorral.

  • Az egészségügyi expós panelok, szórólapok és anyagok, amiket az egészségügyi szolgálatok osztályától (2119 Pécel, Ráday utca 12.) rendelhetünk meg, nagy segítségünkre lehetnek a programszervezésben.

  • Lépjünk kapcsolatba a háziorvosokkal. Készítsünk feljegyzéseket a körzetben levő orvosokról és az elérhetőségükről.

  • Látogassunk el egy wellnessklubba Budapesten, vagy érdeklődjük meg, hogy a közelünkben létezik-e ilyen. Menjünk el a programjaikra, és cseréljünk ötleteket.

 

Nagyon sok előny származhat az ilyen jellegű kapcsolatokból.

Reklám

Újságban. Lépjünk kapcsolatba a helyi újsággal, és ismerjük meg, milyen tarifával és ütemtervben dolgoznak. Ismerkedjünk meg jól a főszerkesztővel és a vallási és közösségi rendezvények felelős szerkesztőjével. Gyakran elfogadnak olyan, a programjainkat reklámozó, jól megírt cikkeket, amelyeket ingyen lehet publikálni. Ezekkel sokszor nagyobb hatást érünk el, mintha fizettünk volna érte.

Szórólapok és poszterek. A gyülekezeti tagok segíthetnek szétosztani a szórólapokat vagy posztereket.

Személyes meghívás. Hívjuk meg a polgármestert, valamint a tűzoltó- és a rendőrparancsnokot a programjainkra, és kérjük meg őket arra, járuljanak hozzá, hogy képet készítsünk róluk, amint a mi programunkon részt vesznek.

Rádió és tévé. Gondoskodjunk arról, hogy a helyi sajtó jelen legyen a programjainkon. Ajánljunk fel nekik egy interjút és/vagy egy bemutatót.

Rendeljük meg a Boldog Élet című magazint településünk vezetőinek, orvosainak és lelkészeinek.

Rádiós felkérések a programok részeként. Ha vannak orvosok a gyülekezetünkben, szervezzük be őket a rádió- vagy tévéműsorokba, hogy válaszoljanak az esetleges kérdésekre.

Szerkesztői munkák. Írjunk az egészségről a helyi lapba.

Hirdetések és hirdetőtáblák. Legyünk biztosak abban, hogy a hirdetésünk jól olvasható, és figyelemfelkeltő. Gondolkodhatunk ötleteken, hogy mivel tudjuk jobban felkelteni az érdeklődést; például egy színes lufival. Lehet hirdetőtáblákat kölcsönözni, vagy hirdetésfelületeket bérelni buszon, metrón. Erre szoktak minden évben bizonyos összegeket adományozni non-profit és jótékony szervezeteknek. Így az egyedüli, ránk háruló költség a hirdetés előállításához szükséges kellékek finanszírozása lesz.

Most már elég információt kaptunk ahhoz, hogy elkezdjük a munkát. Itt az ideje, hogy elfoglaljuk magunkat. Emlékezzünk arra, amit Isten mondott, „Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges” (3Jn 2). Isten azt szeretné, hogy egészséges legyen a gyülekezetünk, és hogy elérjük az embereket az egészségügyi üzeneten keresztül. Az egészségügyi programok ugyanis lerombolják az előítéletet, és elindítanak egy folyamatot, amely lehetőséget ad a Szentlélek munkálkodására, hogy a közösségek kapcsolatba kerüljenek a gyülekezettel.

 
< Előző

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista